Laddar
Laddar
Laddar
/wcsstore/CAS/Skydda/Attachment/News/NO/2019/Februar/fullimage-aktueltside-tak1.jpg

Slik måker du trygt på taket

2019-02-11
Voldsomt snøvær har sendt "hele" Norge på taket for å måke. - Arbeid i høyden vinterstid er risikosport. Men tar du noen enkle forhåndsregler, kan du gjøre jobben trygt, sier Karoline Klatran i Skydda Norge.

Fallullykker er "verstingen" når det kommer til arbeidsulykker i Norge. Og i vinterhalvåret er det spesielt risikabelt å arbeide i høyden.

- Når det kommer store mengder is og snø, slik vi har opplevd i Norge de siste dagene, blir risikoen ekstra stor. Glidfare, kulde og kald vind gjør det veldig utfordrende å jobbe i høyden. Heldigvis kan vi forhindre mange skader og potensielle dødsfall ved å bruke riktig sikkerhetsutstyr. Dette er spesielt viktig å tenke på for alle som nå skal ut å rydde snø av taket sitt, understreker Karoline Klatran, markedssjef i Skydda Norge.

Skydda er spesialist på HMS- løsninger for industri- og byggenæringen, 
og har 90 års erfaring med å skape sikkert arbeidsmiljø.

Markedssjef Klatran peker på noen helt enkle grep som gjør turen med snøskuffe på taket langt tryggere:
 

- For det første: vær alltid to personer om jobben. Da kan man sikre hverandre i utsatte situasjoner. Ha gjerne også med en tredje person som kan ha kontroll på bakkenivå for å sikre at snø og is ikke havner i hodet på forbipasserende eller biler. Utstyrsmessig må de som jobber på taket alltid ha godkjent fallsikring som består av en sele og en koplingsline. 

Det holder dessverre ikke med vanlig tau. Først og fremst fordi mangelen på elastisitet gjør at kroppens indre organer kan bli alvorlig skadet når tauet brått stopper et fritt fall, forklarer Klatran.

For arbeidsgivere som sender ansatte opp i høyden for å rydde snø, gjelder strenge regler. Man plikter blant annet å sjekke taket, slik at man er sikker på at bæreevnen holde både snø og ryddemannskap.

- Snø og is veier fryktelig mye, og når man får personer som beveger seg oppå i tillegg, blir belastningen på taket veldig stor. Sørg alltid for å sjekke at bæreevnen er så god at det ikke er fare for å gå gjennom, sier Klatran.

Hun anbefaler også sterkt bruk av beskyttelseshjelm, kommunikasjonsutstyr for å holde kontakt med personer på bakken, og sklisikre sko.

- Det dreier seg om sunn fornuft. Bruk god tid og sikre deg alltid litt ekstra. Er uhellet ute når du jobber i høyden, blir konsekvensene ofte fryktelig store.

Slik unngår du å fryse

Kulda er alltid en utfordring i vinterhalvåret. Kulde og dårlig bekledning gjør at kroppen må bruke ekstra energi og konsentrasjonen går ned. Dermed er det faktisk livsviktig å kle seg riktig når man jobber i høyden. Hovedregelen er at du må kle deg for kulda samtidig som kroppen må kvitte seg med den overflødige varmen som den produserer. 

Ved å kle seg med flere lag klær, blir det luft mellom plaggene. Luft gir god isolasjon, og du holder varmen lettere. Derfor er det bedre med flere tynne lag enn ett tykt. Plaggene skal transportere vekk svetten og fuktigheten som vi har produsert ved aktivitet.


Lag 1. Fukttransporterende undertøy

Innerst mot kroppen trenger vi et lag i kunststoff eller ull som puster og transporterer fuktigheten vekk fra kroppen. Ull har høy isolasjonsevne og tempererer godt. Bomull transporterer ikke vekk fuktighet.

Lag 2. Isolerende mellomlag

Mellomlaget i fiberpels, fleece eller ull skal være varmt og isolerende, samt at det skal transportere fuktigheten videre ut. Velg en romslig størrelse, slik at luften bidrar til et isolerende varmt lag.

Ytterst brukes et beskyttende plagg mot vind, kulde og nedbør, som i tillegg lar fuktigheten som er transportert hit ut forsvinne. Skydda tilbyr ytterplagg som inkluderer synlighetstøy, flammehemmende bekledning og annen ytterbekledning utviklet for arbeide i varierte og tøffe miljøer.

Lag 3. Beskyttende ytterplagg

Et tips er å bruke sko og hansker som er store i størrelse, da den slik at det blir gode plass til oppvarmet luft. Pass også på at du har en god lue. Varmen lekker nemlig fort ut "på toppen"; ved 10 minusgrader forsvinner hele 50 prosent av kroppsvarmen gjennom hodet.

___________________________________________________________________________

TEKST: SKYDDA NORGE/MEDIAMENN   FOTO: SKUTTERSTOCK

Skyddamagasinet

I Skyddamagasinet kan du lese bransjeartikler, intervjuer og mye interessant om tjenester og produkter Skydda Norge tilbyr.

Les og last ned PDF:

Skyddamagasinet #1

Skyddamagasinet #2

Skyddamagasinet #3