Laddar
Laddar
Laddar

Varm på jobben? Her er tipsene som redder arbeidsdagen

2022-06-01
Høye temperaturer og sterk sol kan være plagsomt når man er på jobb. Varmen kan føre til at du blir mindre effektiv og får problemer med å holde konsentrasjonen oppe. Mange kan rett og slett føle seg uvel.

- Det er helt klart viktig å tilrettelegge for en bedre jobbhverdag i varmen. Ta regelmessige pauser, gjerne i skyggen. Sørg for å ha nok drikke tilgjengelig og drikk mye vann og væske, sier Espen Jensen, regionansvarlig i HMS-selskapet Skydda.

Dersom du har behov for pauser, forskjøvet arbeidstid, eller eventuelt å avbryte arbeidet, er dette noe som må avtales med arbeidsgiveren. 

Ta opp problemet med arbeidsgiver, gjerne via verneombudet eller arbeidsmiljøutvalget, er et råd fra Arbeidstilsynet. 

Skal man arbeide med shorts eller langbukse? 

En utfordring i varmen kan være pålagt bruk av hensiktsmessig arbeidstøy. Nettopp dette har fått mye oppmerksomhet da Julie Brodtkorb, administrerende direktør i Maskinentreprenørenes Forbund, nylig uttalte i VG at mange arbeidstakere som jobber utendørs burde få gå i shorts. 

- Maskinentreprenørenes Forbund har 2000 medlemsbedrifter og 40.000 ansatte rundt omkring på veier og bygg i Norge. Nå om dagen er det så varmt at de sliter. Det er spesielt Statens vegvesen, som krever at de ansatte skal gå med lange bukser, sier Brodtkorb til avisen.

- Det synes vi er for drøyt. Det er rett og slett ubehagelig. De argumenterer med helse- miljø og sikkerhet (HMS). Vi mener det blir feil. Det kan være at du risikerer et skrubbsår på leggen uten langbukser, men det er større helserisiko å jobbe i denne tunge langbuksen her, ifølge direktøren. 

Espen Jensen i Skydda understreker at når det gjelder arbeidsantrekk så er mange arbeidstakere pliktet til å bruke spesifikt arbeidstøy.

- Men der det er mulig, vil et godt tips være å bruke plagg med lysere farge på dager med blå himmel og sol. Er det overskyet er det derimot mørke plagg som er best mot varmen, sier han. 

Det vil også være lurt å bruke luftige klær og unngå syntetiske materialer. Bomull vil være mer pustende enn polyester og akryl. 

Skydda førershorts og knebukser sertifisert i samsvar med EN 471 / EN ISO 20471 klasse 2, svært synlig vernetøy.

Hva med arbeidssko i varmen?

- Det er smart å bruke luftige sko hvis man kan. Du skal selvfølgelig sørge for å bruke arbeidssko som beskytter det de skal beskytte mot. Det kan være krav å bruke sko med vernetå, men det er for eksempel mulig å bruke sandaler med vernetupp, tipser Jensen.

Et annet godt råd er å ha med deg to par sko på jobb slik at du kan foreta et skobytte i løpet av arbeidsdagen. Dette har mye å si for komforten og god fothelse.

Hos Skydda Norge er det et stort utvalg flere ulike typer vernesko med myk spikerbeskyttelse fra kjente merkevarer som Uvex, Reebok og Arbesko. 

Beskytt hud og øyne

I tillegg til riktig arbeidsantrekk og fottøy påpeker Skyddas HMS-ekspert viktigheten av å smøre seg med solkrem med høy solfaktor.

- Smør deg godt inn med solkrem om morgenen før du begynner på jobb. I verste fall kan man få brannskader hvis man dropper beskyttelse, sier Jensen.

Med Stokoderm Sun Protect 30 Pure har du solbeskyttelse for profesjonelt bruk med UVA, UVB og UVC beskyttelse.

- Mange arbeidsplasser har påbud om å bruke hjelm eller annen hodebeskyttelse, men jobber man utendørs hvor man ikke bruker hjelm så er det lurt å bruke caps mot direkte sol, er et annet tips fra regionsjefen.

Riktige vernebriller som sørger for øyebeskyttelse er også viktig å tenke på når man arbeider utendørs hvor man er utsatt for sterkt sollys.

- Velg vernebriller med solfilter slik at du er sikret både mekanisk beskyttelse og beskyttelse mot skadelig UV-stråling. Er det varmt så kan man også svette mer og da er det greit å ha antidugg på linsen. En utfordring med vernebriller som begynner å dugge er at det ikke blir brukt, og da er det større risiko for negative konsekvenser, poengterer Jensen.

Praktiske produkter


Er uhellet ute og man opplever brannskade som følge av solbrenthet så er det smart å ha kjølende gel tilgjengelig. 

Burn gel, enten i form av kompress eller spray, sørger for rask avkjøling og effektiv smertelindring ved brannskader. I tillegg er dette produkter som er kjekt å ha med seg i feriekofferten hvis man skulle brenne seg på brennmaneter eller få insektsbitt.

- Glem heller ikke desinfeksjonsmidler til håndhygiene tilgjengelig enten som servietter eller skum. Sørg for å ha dette lett og enkelt tilgjengelig på arbeidsplassen, avslutter Jensen.