Vernehansker deles inn i 3 kategorier, avhengig av type og hvilken risiko eller fare hanskene skal beskytte mot:
Eksempler på hansker i denne kategorien er husholdningshansker til beskyttelse mot vaske-, oppvask- eller rengjøringsmidler og hansker til beskyttelse mot varme gjenstander eller temperaturer som ikke overstiger +50 °C. Øvrige hansker i denne kategorien kan være til lettere arbeid i for eksempel hage eller arbeidsoppgaver der risikoen for alvorlig skade er liten.
I denne kategorien klassifiseres hansker som brukes der risikoen ikke er klassifisert som lav eller svært høy. Her kreves det også at hanskene er testet ved et godkjent testinstitutt og typegodkjent av akkreditert organ. Disse hanskene skal være merket med et piktogram som viser hanskens beskyttelsesfunksjon. I denne kategorien finner man ofte hansker som beskytter mot mekanisk risiko i henhold til EN 388.
Hansker i denne kategorien brukes når det er risiko for at det kan oppstå alvorlig eller varig skade, for eksempel ved håndtering av aggressive kjemikalier. For at disse hanskene skal få CE-merket, kreves det at de er testet av godkjent testinstitutt, godkjent av akkreditert organ samt at produksjonskontroll av produkt eller produksjon er gjennomført.
EN 420I denne standarden defineres de generelle kravene som gjelder for alle vernehansker:
|
EN 388:2003Hansker som beskytter mot mekaniske risikoer. I følge denne standarden testes fire ulike egenskaper: Slitestyrke, kuttbestandighet, rivestyrke og punkteringsmotstand. Det skal vises fire tall sammen med piktogrammet (alternativt seks tegn). Disse angir hanskens resultatnivå.
Hva hvert tall betyr finner du ut i vår resultattabell. 1. SlitestyrkeMaterialet utsettes for slitasje/sliping med sandpapir under et fastsatt trykk. Beskyttelsesfunksjonen angis på en skala fra en til fire, avhengig av hvor mange omganger det kreves før det går hull på materialet. Jo høyere tall, desto bedre slitestyrke. 2. KuttmotstandHer regnes det antall ganger kniven føres over materialet, med konstant trykk, før den skjærer gjennom materialet. Resultatet angis på en skala fra 1 til 5, der 5 er det beste resultatet. 3. RivefasthetHer måles den kraft som kreves for å rive i stykker hanskens materiale. Beskyttelsesfunksjonen angis på en skala fra 1 til 4, der 4 angir det sterkeste materialet. 4. PunkteringsbestandighetHer måles den kraft som kreves for å punktere materialet med en spiss gjenstand. Beskyttelsesfunksjonen angis på en skala fra 1 til 4, der 4 angir det sterkeste materialet. |
EN 388:2016Hansker som beskytter mot mekaniske risikoer. I denne standard testes egenskaper som: slitestyrke, kuttbestandighet, rivestyrke, punkteringsmotstand og slagbeskyttelse. I tilslutning til piktogrammet skal fire siffer og alternativt to bokstaver vises. Disse tegnene angir hanskens prestasjonsnivå.
Hva respektive siffer og bokstav angir finner du ut i vår resultattabell. 1. SlitestyrkeMaterialet utsettes for slitasje/sliping med sandpapir under et fastsatt trykk. Beskyttelsesfunksjonen angis på en skala fra en til fire, avhengig av hvor mange omganger det kreves før det går hull på materialet. Jo høyere tall, desto bedre slitestyrke. 2. Kuttmotstand, coupe-testHer testes hanskens skjærebeskyttelsesnivå. En kniv føres over hanskens materiale til den skjærer igjennom. Resultatet angis på en skala fra 1 til 5, der 5 er det beste resultatet. Hvis materialet gjør kniven sløv skal testen isteden utføres i henhold til ISO 13997, se punkt 5. 3. RivefasthetHer måles den kraft som kreves for å rive i stykker hanskens materiale. Beskyttelsesfunksjonen angis på en skala fra 1 til 4, der 4 angir det sterkeste materialet. 4. PunkteringsbestandighetHer måles den kraft som kreves for å punktere materialet med en spiss gjenstand. Beskyttelsesfunksjonen angis på en skala fra 1 til 4, der 4 angir det sterkeste materialet. 5. Skjærebestandighet, TDM-test ISO 13997Her testes hanskens skjærebeskyttelsesnivå hvis materialet gjør kniven sløv under coupe-testen. Resultatet angis med en bokstav, A-F, der F angir høyeste beskyttelsesnivå. Når en av disse bokstavene angis er det den som bestemmer hanskens beskyttelsesnivå isteden for sifferet. 6. SlagbeskyttelseOm hansken har beskyttelse mot slag angis dette med en P som sjette og siste tegn. |
EN 13997Vurdering av motstand mot kutting med skarpe gjenstander.
|
EN 374Vernehansker mot kjemikalier og mikroorganismer. Denne standarden spesifiserer kravene til hanskene slik at brukeren beskyttes mot kjemikalier og/eller mikroorganismer.
Se vår AQL-tabell
I denne tabellen finner du en generell oversikt over ulike hanskematerialer som gir egnet beskyttelse mot ulike typer kjemikalier.
ADVARSEL! Kjemikaliebeskyttelsestestene utføres i laboratoriemiljø og gjenspeiler ikke alltid den virkelige brukstiden på arbeidsplassen. Det er derfor viktig å fastslå hvilken hanske det er hensiktsmessig å bruke og hvor lenge den beskytter i respektive arbeidssituasjon. |
EN 511Vernehansker mot kulde. I denne standarden måles det hvor godt hansken tåler både omgivelseskulde og kontaktkulde. I tillegg testes vanngjennomtrengning etter 30 minutter.
|
EN 407Vernehansker mot varme. Denne standarden spesifiserer krav og testmetoder for hansker som skal beskytte mot varme. Tallene ved piktogrammet angir resultatet av respektive test som inngår i standarden. Jo høyere tall, desto bedre beskyttelse. 1. Materialets brannegenskaperMan måler hvor lang tid materialet gløder, alternativt brenner, etter at det er antent med en gassflamme. 2. Beskyttelse mot kontaktvarmeHansken utsettes for temperaturer mellom +100 °C og +500 °C. Deretter måles det hvor lang tid det tar for innsiden av hansken å bli 10 °C varmere enn den var i utgangspunktet (ca. 25 °C). Tiden må være minst 15 sekunder for godkjenning. 3. Beskyttelse mot åpen flammeHer måles det hvor lang tid det tar å øke varmen på innsiden av hansken med 24 °C ved hjelp av en gassflamme (80 kW/m2). 4. Beskyttelse mot strålevarmeHer måler man gjennomsnittstiden for en varmegjennomtrengning på 2,5 kW/m2. 5. Beskyttelse mot dråper av smeltet metallTesten baseres på antallet dråper av smeltet metall som genererer en temperaturøkning mellom materialet og huden med 40 °C. 6. Beskyttelse mot smeltet metallEn PVC-film festes på baksiden av materialet som skal testes. Deretter helles flytende jern på materialet. Målingen utgjøres av hvor mange gram smeltet jern som kreves for å skade PVC-filmen. |
EN 12477Vernehansker for sveisere. Denne standarden beskriver hvordan hansker skal være utformet for å gi beskyttelse for hånd og håndledd ved sveising og liknende arbeid.
|
ASTM F2878-10Motstandskraft mot penetrering av hypodermisk nål/kanyle. Denne metoden brukes for å bestemme hvilken kraft som trengs for at en hypodermisk nål, kanyle, skal kunne trenge gjennom beskyttelsesmaterialet. Nålene kan ha tykkelsen 21, 25 eller 28 gauge. Beskyttelsesfunksjonen angis i Newton. |
ESDElektrostatisk utladning – beskyttelse av elektronikk.
For fullgod beskyttelse av de elektriske produktene skal den ESD-merkede hansken brukes sammen med øvrig ESD-utstyr som klær, sko, armbånd med mer. |
NæringsmiddelMaterialer som kommer i kontakt med næringsmidler
|
EN 455Krav til medisinske engangshansker. Standard som spesifiserer krav og testmetoder for engangshansker til medisinsk bruk. Man stiller krav til og måler blant annet:
|