Laddar
Laddar
Laddar

Materialveiviser


Nedenfor følger en kort beskrivelse av de vanligste fibrene og materialene i arbeidsklærne våre.

Bomull


Myk og behagelig fiber, med høy slitestyrke i både våte og tørre forhold. Naturmateriale hvor plantefiberen kommer fra bomullsplanten. Ofte kombinert med polyester - for ytterligere å styrke og oppnå bedre tørkeegenskaper i materialet Et bomullsstoff med en vekt på rundt 370-380 gram/m² gir riktig vekt i plagget, samtidig som det opprettholder bevegelighet og følelse under arbeid. Etter noen få vask har du et veldig behagelig plagg å jobbe i.

Fordeler med bomull:

 • Høy komfort.
 • Høy slitestyrke.
 • God absorberingsevne.
 • Tåler høyere temperaturer ved vask.

   

Elastan


Elastanen øker komforten for brukeren og opprettholder formen på plagget, noe som bidrar til en lengre bruksfase. Elastisk syntetisk fiber som blandes med andre materialer og gjør at materialet blir fleksibelt og tøybart.

Fordeler med elastan:

 • Kan strekke seg opp til seks ganger sin opprinnelige lengde med full restitusjon.
 • Kjemikaliebestandig.


Polyamid


En sterk syntetisk fiber med høy slitestyrke som øker levetiden til materialer. Polyamid har god elastisitet og holder formen godt, samtidig som den absorberer litt fuktighet og tørker raskt. Et vanlig merke er nylon. Polyamid brukes i høyytelsesfibre som Kevlar® og Cordura®.

Fordeler med polyamid:

 • Svært slitasjegrad.
 • Høy elastisitet.
 • Høy slitestyrke.
 • Høy kjemikaliebestandighet.
 • Hurtigtørkende.


Polyester


Syntetisk fiber som er en egnet fiber til arbeidsklær takket være sin slitestyrke, slitestyrke og slitestyrke. Polyester finnes i mange ulike varianter som gir ulike egenskaper og bruksområder, høy formbarhet samtidig som den transporterer fuktighet godt. En kombinasjon av polyester og bomull gir et slitesterkt og behagelig plagg. Polyester absorberer heller ikke skitt like lett som naturmaterialer.

Fordeler med polyester:

 • Høy slitestyrke.
 • Høy formbarhet.
 • Kjemikaliebestandig.
 • Veldig slitesterk.
 • God slitestyrke.
 • Tåler høyere temperaturer ved vask.
 • Høy fargeekthet.

Ull


Et uslåelig naturmateriale som det ikke er noen konkurrent til. Ullens struktur og spenst gir et luftig materiale som beholder karakteren også ved bruk. Dette gir en konstant høy isolasjonsevne i alle situasjoner. Ull har en av de høyeste absorpsjonsevnene av alle materialer, dette uten å føles fuktig, noe som gjør den unik. Ullen varmer like godt når den er våt som tørr. Det er et levende materiale som naturlig tilpasser seg kroppens egen temperatur, og er svært elastisk, noe som gir ekstraordinær komfort. Ull er en fornybar råvare. Ved produksjon av ull brukes mindre vann og energi sammenlignet med andre materialer. Naturmateriale hvor ullfiberen kommer fra sau. Trenger ikke vaskes veldig ofte, men det kan være nok å henge plagget opp og ut for lufting.

Fordeler med ull:

 • Høy isolasjonsevne.
 • Høy absorberingsevne.
 • Varmer like godt i våte og tørre forhold.
 • Høy komfort.


Viskose


Fiber laget av cellulose fra for eksempel bambus, gran eller andre trær. Bambus dyrkes effektivt da den vokser raskt og krever lite kjemikalier/spray. Viskosefiberen er myk, holder formen godt og har høy komfort.

Fordeler med viskose:

 • Mykt materiale med god passform.
 • Høy komfort.
 • Høy absorberingsevne.
 • God fargefasthet. 


Fleece


Fleece har lignende egenskaper som ull, men er et syntetisk materiale som veier betydelig mindre. Materialet er nesten alltid laget av 100 % polyester. Den er lett, elastisk, myk, varmende og lett å vaske.

To- og trelags materialer


I et tolagsmateriale er det to lag, yttermateriale (1) og membran (2); samlet sammen. Utsiden beskytter mot vind og gir slitestyrke, mens membranen beskytter mot fukt. I denne konstruksjonen brukes en løs foring for å beskytte membranen mot skade.

I et trelagsmateriale er det tre lag som er skjøtet sammen; ytre materiale (1), membran (2) og foring (3). Utsiden beskytter mot vind og gir slitestyrke, mens membranen beskytter mot fuktighet og foringen slipper vanndamp igjennom og skaper meget god permeabilitet da det er en komprimert konstruksjon.

Softshell


Plagg kalt softshell har et materiale laget av flere lag som er laminert sammen. Materialet har gode strekkegenskaper, som gjør dem behagelige å ha på.

Mykt skjell; 1. Ytterstoffet er vindtett og vannavstøtende. 2. Mellomlaget er vindtett med god evne til å transportere kroppsvarme 3. Det indre laget er mykt, isolerende og transporterer fuktighet.  

Konstruksjon


Fordel med 2-veis stretch
En 2-veis stretch gir maksimal strekk i to retninger og brukes i plagg som skal ha litt mer elastisitet.

Fordel med 4-veis stretch
En 4-veis stretch gir maksimal fleksibilitet i alle retninger i materialet og brukes i plagg som skal ha maksimal elastisitet.

Fordel med mekanisk strekk
Et stoff med mekanisk strekk veves ved hjelp av en teknikk som gir materialet strekkegenskaper i to retninger uten å måtte bruke en spesiell fiber. Dagens materialer kan også oppnå høy elastisitet i en mekanisk strekk.

Fordelen med Canvas
Lerretsstoff er et svært tettvevd, sterkt og slitesterkt stoff som hovedsakelig brukes i arbeidsbukser.

Fordel med Panama
En veveteknikk med doble tråder i én retning gir et sterkt og slitesterkt stoff.

Fordel med Twill
Twill er en vevemetode som skaper et diagonalt mønster i stoffet. Disse stoffene er generelt mykere, mens slitestyrken er høy.

Fordel med Sorona®-Twill
En elastisk fiber som står for langvarig ytelse. Brukt av L.Brador i et twillmateriale som tilhører Sorona® Agile-familien. Sorona-fiberen er basert på 37 % fornybar biobasert råvare.

Fordelen med polyuretan (PU) 
Brukes som belegg på tekstiler for å gi et lett og funksjonelt regnplagg med høy vannmotstand. Beholder også elastisitet og bevegelighet ved litt lavere temperaturer.

Merker som materiale

CORDURA®


Materialet er produsert av DuPont og er et meget sterkt materiale.
Laget av polyamid, med høy strekkfasthet.
Brukes som på plagg for å øke rivestyrken og slitestyrken. 

DYNEEMA®


Unikt og lett materiale i 4-veis stretch.
Laget av polyetylen, (HMPE).
Meget slitesterk, opptil fem ganger så sterk som Kevlar®.
Brukes blant annet til å forsterke knebeskyttere. 

SORONA®


Superelastisk fiber utviklet av DuPont.
Basert på 37 % fornybar biobasert råvare.
Høy slitestyrke, mykhet og smussmotstand. 

FLEXIOMB™


Reflekser som gir rom for bevegelse gjennom sitt geometriske mønster.
Er en sertifisert refleks for god synlighet i dagslys, om natten og under dårlige lysforhold.
Lang holdbarhet, garantert med sertifiseringen 50 vask på 60 grader. 

3M®


Reflekser som gir økt synlighet om natten eller under dårlige lysforhold.
Fluorescerende egenskaper bidrar til god synlighet i dagslys, ved daggry og skumring.

KEVLAR®


Laget av aramidfiber og brukes blant annet til å forsterke knebeskyttelsen.
Meget sterk fiber, omtrent fem ganger sterkere enn stål, med samme vekt.