Laddar
Laddar
Laddar

Viktig å vite om hansker

Visste du at?

Hånd- og fingerskader står for en stor andel av yrkesskadene i bygg- og anleggsbransjen

Hånd- og fingerskader kan skyldes så mangt og årsaken kan f.eks. være klem-, støt-, brudd-, vibrasjon og stikk/kuttskader og dette kan resultere i mindre førstehjelpsskader til mer alvorlige og kanskje varige skader.

Vi bruker hendene i nesten alt vi gjør, privat og på jobben, derfor kan hånd- og fingerskader skape problemer medisinsk og sosialt og kan også gi alvorlige økonomiske konsekvenser, både for den som rammes og for arbeidsgiveren.

Hendene våre er det viktigste verktøyet vårt, og de utsettes for mange forskjellige risikoer i ulike arbeidsmiljøer. Derfor er det viktig at man velger riktige hansker for å minske risikoen for uhell. Hanskene skal være riktig merket, og det må dokumenteres at de lever opp til kravene. De skal heller ikke inneholde helsefarlige stoff som kan forårsake allergiske reaksjoner. Det kan være vanskelig å velge hansker siden det finnes så mange forskjellige typer og modeller å velge mellom. Det er viktig å huske at alle hender er forskjellige, og man må prøve hansken for å være sikker på at den passer. Sømmene skal sitte rett, de skal være elastiske, komfortable og slitesterke. Når du vet hvilken modell som oppfyller dine behov, må du velge riktig størrelse. En hanske med god passform reduserer risikoen for skader og skrubbsår, og den får deg til å prestere bedre.


Velg riktig hanske

Det er veldig viktig å velge riktig størrelse og passform på hanskene for å unngå ulykker. Hvis du har for store hansker, kan det øke risikoen for at du blir sittende fast i bevegelige maskindeler. Det kan også bli vanskeligere å håndtere gjenstander. 

Kontroller merkingen i hanskene

Vernehansker merkes med såkalte piktogrammer (standarder) for å vise hva de beskytter mot. Hansker som beskytter mot flere risikoer, blir derfor merket med flere piktogrammer, ett for hver risiko. Les mer under standarder for hansker.