Laddar
Laddar
Laddar
/wcsstore//CAS/Skydda/Attachment/News/NO/2018/fullimage-Bannerbilde-skismorer.png

Tar ingen sjanser i smørebua

2017-03-14
- Det er ingen god idé å trekke inn fluorrøyk i lungene, selv om du ikke dør av det der og da. Derfor bruker vi beskyttelsesmasker med oksygen når vi legger pulver på skiene. Det blir som å bruke kondom, man gjør det for å beskytte seg, sier smøresjef Knut Nystad. Selv om illustrasjonen er lagt fram med glimt i øyet, er meningen bak blodig alvor.

Langrennsmamma døde

I fjor høst døde en langrennsmamma fra Asker av nyrekreft. Den 49 år gamle trebarnsmoren tilbragte utallige timer i smørebua, og var helt til det siste overbevist om at det var innholdet av giftig fluor i skismøringen som tok livet hennes. Saken har fått stor oppmerksomhet, og rettet fokus mot sammenhengen mellom fluor i skismøring og kreft.

Forskerne sikre på sammenheng

Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) publiserte i 2009 en

rapport som konkluderte med at fluorforbindelser hoper seg opp i kroppen. Den gang var forskerne usikre på de helse-messige langtidsvirkningene, men i dag er det medisinske miljøet sikre på at dette kan forårsake kreft i nyrene, lungene og skjelettet.

Verneutstyr viktig

Uten det riktige verneutstyret puster man inn giftstoffer fra damp og støv under behandling av ski. Denne risikoen er ikke blitt tatt skikkelig på alvor i langrennsmiljøet. Nå maner eksperter og fagmiljø til langt høyere fokus på helsesikkerhet i smørebuer og smøretelt over det ganske land.

Sikkerhet foran gull

Under hele verdenscupen jobber Knut Nystad og 10-12 ansatte på spreng i den toppmoderne smøretraileren til det norske langrennslandslaget, for å sikre Marit Bjørgen, Martin Johnsrud Sundby og resten av landslaget optimale ski hver gang de stiller start. Arbeidsdagene er lange, og jobben kan være direkte livsfarlig dersom det ikke tas forholdsregler.

Smøretraileren har fått mye oppmerksomhet på grunn av størrelsen og prislappen på flerfoldige millioner kroner, men Nystad mener det er en helt riktig og nødvendig investering. Ikke minst av hensyn til dem som arbeider i smøreteamet.

Investering i helse

- Norges Skiforbund Langrenn er blitt kritisert for å bruke så mye penger på smørebussen, men vi har faktisk ikke råd til å la være å investere i menneskers helse, påpeker Knut Nystad alvorlig. Alt som smeltes inn i skiene - det være seg glider, klister, festesmøring eller fluor - danner gasser. Røyken

inneholder meget farlige stoffer, som er både kreftfremkallende og kan gi fertilitetsproblemer. Når dette så børstes av, så virvler man opp bittesmå partikler som blir hengende i luften i de små og ofte tette smørebodene eller teltene.

Partiklene er mikroskopiske, og kun profesjonelle vernemasker er gode nok for å hindre at man puster inn giftpartiklene. Nystad samarbeider tett med langrennslandslagets sponsor Skydda Norge, som leverer HMS-løsninger og produkter for personlig verneutstyr. Smørebussen er derfor godt ventilert, i tillegg til at benker og utstyr er av god kvalitet, slik at de ansatte unngår varige belastningsskader.

Utstyr og opplæring

Regionssjef Bård Kulseth i Skydda bekrefter at det ved skismøring først og fremst er viktig å beskytte seg mot innsmelting av smøreprodukter - samt børsting av ski.

- Jeg er ofte på skirenn, og prater jevnlig med smørere på proffe og semiproffe langrennsteam. Mange forteller at de rett og slett har besvimt i smørebodene på grunn av alle gassene. De beskriver også influensa- lignende symptomer når man ikke beskytter seg

tilstrekkelig med punktavsug og vernemasker. Det er forvarsler vi må ta på alvor, mener Kulseth.

Folkepakken

Han påpeker at man ikke trenger en egen HMS-utstyrt smørebuss til mange millioner kroner for å kunne smøre ski i trygge omgivelser.

- For privatpersoner som smører og vokser av og til - og under kortere tid - anbefaler vi en halvmaske med utbyttbart filter. Det finnes gode startkit klart til bruk for rundt 1000 kroner, sier Kulseth.

Han trekker fram den svenske produsenten Sundström, som lager en Premium Plus-pakke som passer for hobbysmørere og langrennsforeldre. Halvmasken leveres med en støvtett boks, riktig kombinasjonsfilter som beskytter like mye mot gasser og partikler, samt renseserviett. Ved riktig vedlikehold har utstyret en levetid på 10-20 år.

Smøresjef Nystad anbefaler alle som smører ski å investere i slikt utstyr. - Masken er enkel å bruke, og det er en god og billig investering i egen sikkerhet, påpeker Knut Nystad.

Last ned artikkelen som PDF her.

_____________________________________________________________________________________________________________

TEKST: Pål Tømmerhoel FOTO: Skydda Norge