Laddar
Laddar
Laddar

Lea (24) jobber som elektriker

2022-09-21
Lea Erlandsen (24) er så stolt og glad over jobben som elektriker at hun deler jobbhverdagen på instagramkontoen @elektrikerLea. Nå håper 24-åringen hun kan inspirere flere jenter til å satse på en jobb innenfor mannsdominerte bransjer.

POSITIV TREND: Lea Erlandsen jubler over at stadig flere jenter satser på yrkesfag.

Lea Erlandsen fra Isfjorden jobber til daglig som elektriker i Rauma Elektro.  Der har hun en varierende arbeidsdag med både små og store prosjekter. Hennes fleste kolleger er menn, men ting er i ferd med å endre seg når det gjelder kjønnsbalansen i såkalte mannsdominerte yrker.

– Det er veldig bra at stadig flere jenter søker seg til såkalte mannsdominerte yrker, vi trenger en bedre kjønnsbalanse, sier Lea som får mange positive tilbakemeldinger på jobben hun gjør, både ute på oppdrag og i sosiale medier.

24-åringen er fersk Skydda-ambassadør, og driver den populære instagramkontoen @elektrikerLea. Der kan man følge hennes spennende jobbhverdag.

Mer akseptert å velge yrkesfag


Det var helt tilfeldig at Raumaværingen havnet som elektriker.

– Etter tre år med almennfag hadde jeg ikke peiling på hva jeg ville jobbe med. Derfor valgte ventet jeg med å søke meg videre til høgskole. Men så, en fredagskveld, diskuterte jeg og en venninne hva vi kunne finne på. Helt ut av det blå kom vi inn på elektrikeryrket, og spøkte med at det skulle vi teste ut.


En tilfeldig spøk ble raskt til alvor, og resultatet ble at Lea tok fagbrevet som elektriker åtte måneder tidligere enn opprinnelig planlagt.

Tidlig i august ble søknadstallene for kommende skoleår kjent, og her kom det fram at over halvparten, 52 prosent, hadde søkt yrkesfag på vg1. Gutter dominerer fortsatt søkertallene til bygg- og anleggsteknikk, elektro og datateknologi og teknologi- og industrifag, men de siste årene har det vært en økning i jenter som søker seg til denne utdannelsen. I år var det rekordmange jenter som søkte til de nevnte fagområdene.


Lea Erlandsen synes det er veldig bra at det er blitt mer akseptert å velge yrkesfag, og ikke minst at flere jenter tør å satse på jobb innenfor det som tradisjonelt sett er blitt omtalt som mannsdominerte yrker.


– Jeg har inntrykk av at man i mange år ble "sett litt ned på" ved å velge yrkesfag, men nå er det blitt mer og mer akseptert. Jeg tenker også at korona har bidratt til å få folk til forstå hvor viktig denne type yrker er.

– I tillegg ser man at de som går yrkesfag, ofte kommer fort ut i jobb med god lønn.

PÅ JOBB: Lea Erlandsen har en variert arbeidsdag som elektriker.

Utfyller hverandre på et bra sett


Samtidig poengterer Lea at en god kjønnsbalanse på jobb bidrar til å skape et godt arbeidsmiljø, i tillegg til at man alle har forskjellige egenskaper, utfyller man hverandre på en positiv måte. 

– Jeg har hørt at det er blitt mer litt liv i gjengen etter at jeg kom inn, sier hun og ler.

– Vi har alle ulike ting vi er gode på i jobb-situasjoner. Jeg er en jente som er ganske liten av størrelse, og tungt fysisk arbeid kan oppleves vanskeligere for meg enn det kanskje gjør for en mannlig kollega. På en annen side er det en fordel å være lita når man for eksempel skal jobbe i små skap og trange rom, samt at det kan være en fordel med små fingre når det blir mye pirkearbeid.

Lea understreker også at man ikke skal være redd for å spørre sine kollegaer om hjelp eller råd.

– I mange tilfeller vil det å hjelpe hverandre effektivisere arbeidet som utføres. Om en bare gjør ting på egen hånd, risikerer man å ende opp med et dårligere resultat og jobben må gjøres på nytt.

Viktig for arbeidsmiljøet


Vegard Aune, daglig leder i HMS-selskapet Skydda Norge, mener at et stadig større antall kvinnelige håndverkere sender ut viktige signal til alle kvinner som vurderer yrkesfag.


– Det går riktig vei. Mangfold er viktig for bedriftene, noe som gir både bedre arbeidsmiljø og økt lønnsomhet, sier Skydda-sjefen. 


– I tillegg vil dette bidra til å skape tillit og trygghet på jobb, og føre til gode løsninger, legger han til.