Laddar
Laddar
Laddar

Flukthette redder liv: - Like selvsagt som å ha sikkerhetsbelte i bilen

2022-04-01
Etter at sjåførene i Bergen Bilhjelp så katastrofefilmen "Tunnelen", var det én ting de umiddelbart fikk på plass i redningsbilene sine: flukthette.

BESKYTTELSE FOR SJÅFØREN: En flukthette kan bety forskjell på liv og død, og Bergen Bilhjelp anbefaler alle å ha en slik flukthette i kjøretøyet.

Daglig bistår Bergen Bilhjelp uheldige bilister som har hatt uhell på krevende vestlandsveier. Noe av de mest utfordrende: berging i forbindelse med tunnelulykker.

Undersjøiske tunneler og lange tunnelstrekninger utgjør en risiko både for yrkessjåfører og privatpersoner. Mange tunneler - som det er over 1000 av i Norge - er potensielle dødsfeller ved kraftig røykutvikling. Riktig sikkerhetsutstyr kan være forskjell på liv og død om branner oppstår.

- Bergen Bilhjelp har et bredt spekter av kjøretøy, og vi har flukthetter montert i de fleste bilene våre. Det å ha flukthette tilgjengelig bidrar til en stor trygghet for sjåførene, forteller Kjersti Strømskag.

En flukthette består av filtrerende åndedrettsvern i kombinasjon med hette til bruk ved evakuering under brann eller ved kjemikalieulykke.

"Tunnelen" satte fart


Bergen Bilhjelp er et av de største bilbergingsselskapene i Vestland, og står bak servicetjenestene NAF Veihjelp og Falck Redning. Strømskag er ansvarlig for å utruste bedriftens bergingsbiler. I tillegg er hun av og til lastebilsjåfør selv.  

- Vi hadde lenge snakket om å installere flukthetter i firmaets kjøretøy, men det var først etter at flere av oss hadde sett filmen “Tunnelen” at det ble fart på investeringen, medgir hun.

BILBERGER JAN-ERIK HIMLE i Bergen Bilhjelp viser frem en av flukthettene de har tilgjengelig i biler og lastebiler. 

I filmen "Tunnelen" fra 2020, kunne man se hva som kan skje når en tankbil kolliderer i en tunnel og kjøretøyet begynner å brenne, og det blir en kamp om liv og død for de involverte. 

- Skrekkscenarioene


- Skrekkscenarioene er ulykker som kan skape brann eller røykutvikling i en tunnel der det er begrensede rømningsveier, og der det er vanskelig å kjøre bort fra situasjonen. Dette kan være forårsaket av ulykker, eller ved teknisk svikt på bremser og lignende der varmgang forårsaker brann, forklarer Jan Asle Espeland, HMS-ekspert og regionansvarlig i Skydda for Vestlandet.

Ved en brann utvikles farlig røyk og giftige gasser. Derfor er det viktig med riktig beskyttelse for å ha mulighet til å komme seg trygt i sikkerhet.

- Det er mange tunneler i Norge, og spesielt her på Vestlandet hvor vi opererer. Men bil kan jo ta fyr hvor som helst. En flukthette vil også være relevant hvis det eksempelvis oppstår bilbrann i et parkeringsanlegg, poengterer Kjersti Strømskag i Bergen Bilhjelp.


Livsviktig sikkerhetsinvestering


Skydda og samarbeidspartneren SG Safety, anbefaler at bilister og yrkessjåfører alltid har en enkel flukthette plassert i kjøretøyet i tilfelle tunnelbrann.

- Denne masken kan være livredderen både for sjåføren og de passasjerene som skulle befinne seg i bilen, vogntoget eller bussen. Eller på motorsykkelen for den saks skyld, forklarer Espeland i Skydda.

I en tunnelbrann hvor du raskt kan komme i tidsnød, kan en flukthette være avgjørende for å beskytte deg og øke sjansene betraktelig for å komme seg ut. Hetten har 15 minutters brukstid og er enkel å oppbevare i bilen.

- Jeg mener at flukthetten bør være like selvsagt som et sikkerhetsbelte - det kan være en svært rimelig livsforsikring. Bruker man fluktmasken, kan man også være bedre rustet til å hjelpe andre i en kritisk situasjon, sier Espeland i Skydda.

Kjersti Strømskag i Bergen Bilhjelp er enig:

- For de som kjører mye på veiene, er en flukthette absolutt en trygghet både yrkessjåfører og privatpersoner bør investere i.

Stor etterspørsel

Sundströms versjon av flukthetten veier kun 590 gram og ligger i en vakuumpakket aluminiumspose. Flukthetten åpnes kun ved behov, og kan derfor ligge i ti år uten at den trenger å byttes ut. Sundström flukthette består av filtrerende åndedrettsvern i kombinasjon med hette til bruk ved evakuering ved brann eller kjemikalieulykke.

Katrine Tonning, leder for Marked og kommunikasjon i SG Safety, forteller at de opplever at flere og flere etterspør flukthetter.

- Vi får henvendelser fra både bedrifter og privatpersoner. Undersjøiske tunneler er særlig utsatt for branner, og tyngre kjøretøy er overrepresentert, sier hun.

- Ved tunnelbranner er det ikke bare kullos og støv som utgjør en risiko. Man vet aldri hvilke stoffer som tar fyr, og farlige gasser kan oppstå alt etter hvilke materialer som brenner, understreker Tonning.

EN FLUKTHETTE slik som denne fra Sundström kan redde liv ved tunnelbrann. 

Hvor kan du kjøpe Flutkhetten?

Er du eksisterende kunde kan hetten bestilles her på skydda.no.

Er du privatprerson eller en liten bedrift? Her har du oversikt over våre forhandlere i ditt nærmiljø som selger våre produkter. 

Kontakt våre forhandlere og spør etter produktet, har de den ikke på lager kan de bestille henting til butikken etter 2-3 arbeidsdager.

Klikk her for å finne din nærmeste forhandler