Laddar
Laddar
Laddar

Verdens største plastryddeaksjon vekker oppsikt: - Havet er ingen søppelkasse

2022-09-12
Hver dag ser Åge Valdal-Østensen hva plastforsøpling gjør med miljø og dyreliv. Han driver firmaet Skjærgårdservice som fjerner plast fra havet og nå er han glad de kan bidra når verdens største plastryddeaksjon finner sted 15. september.

ARBEIDER UTE PÅ HAVET: Skjærgårdservice, med Åge Valdal-Østensen (bildet) som daglig leder, rydder hav og strand for plastsøppel.

Siden 2020 har Åge Valdal-Østensen drevet Skjærgårdservice sammen med broren Øystein. Firmaet på Stord i Sunnhordaland driver med profesjonell strandrydding, og har de siste årene samlet inn hele 90.000 kilo søppel.

- Vi kunne ikke lenger se på hvordan strendene rundt oss drukner i plast og annen forsøpling. Derfor startet vi Skjærgårdservice med strandrydding som en av våre viktigste tjenester, sier daglig leder Åge Valdal-Østensen. 

I tillegg til å plukke opp søppel fra havet, tilbyr selskapet sjøtransport og eventer med fokus på Teambuilding.

Alle kan bidra


I disse dager er det imidlertid fokus på “Rein Hardangerfjord" og verdens største plastryddeaksjon som arrangeres 15. september. Aksjonen er en del av Strandryddeuka som varer fra 9.-18.september. Prosjektet har som mål å rydde Hardangerfjorden for plast og har allerede fått stor oppmerksomhet. Så langt har drøyt 3000 frivillige sagt de vil bidra.

- Interessen for aksjonen har tatt helt av, med både internasjonal og nasjonal oppmerksomhet.

Jeg vet at både NRK og Sky News er blant mediene som vil dekke aktiviteten 15. september, sier Valdal-Østensen.

Skjærgårdservice er en av mange samarbeidspartnere, og vil være en sentral aktør under Plastryddeaksjonen.

- Forsøpling er et samfunnsproblem alle må ta del av. Vi må slutte å bruke havet som søppelkasse. Det er veldig mye som havner i vannet - både bevisst og ubevisst, men alle kan gjøre litt!

Åge oppfordrer flest mulig til å melde seg på Plastryddeaskjonen. Alle kan bidra, enten alene eller med kolleger, idrettslaget, skoleklasser, familier eller hvem man ønsker å rydde sammen med.

FJERNER TONNEVIS AV AVFALL: Skjærgårdservice tilbyr strandrydding og store deler av året jobber de i ryddeprogrammet "Rydd Norge, Vestland". Firmaet har også ryddeavtaler med Aker Solutions AS og Bremnes Seashore.

Utsatt for ekstreme arbeidsforhold


Åge og hans kolleger kan være utsatt for ganske tøffe arbeidsforhold hvor både vær og vind byr på utfordringer. I tillegg må mannskapet ofte bevege seg over spisse steiner, glatte svaberg og krype inn i trange områder.

- Vi har alle årstider på havet, og det kan være både vått og kaldt samtidig som vinden er tøff. Derfor er det ekstremt viktig med gode arbeidsklær og tilpassede arbeidssko. Tåler plaggene forholdene vi jobber under til daglig, da tåler de det meste, påpeker Skjærgårdservice-sjefen.

Nå har HMS-selskapet Skydda Norge levert arbeidsklær fra L.Brador, vernesko fra Arbesko og arbeidshansker fra Guide til firmaet. André Skjønberg, regionansvarlig Sør/Vest i Skydda, påpeker at samarbeidet har flere positive sider for HMS-leverandøren.

- Miljø og bærekraft står høyt på lista over våre verdier. Derfor er vi stolte og ikke minst glade for å kunne bistå med personlig verneutstyr til et firma som Skjærgårdservice, sier Skjønberg.

- I tillegg vil dette kunne bidra til at Skydda og våre varemerker utvikler seg videre, basert på eventuelle spørsmål og tilbakemeldinger fra sluttbrukere med en krevende arbeidsdag.

Åge Valdal-Østensen i Skjærgårdservice mener at det å tenke HMS er helt avgjørende for å sikre trygge arbeidsforhold for de ansatte.

- Vi tar daglige vurderinger på vær og vind i forhold til hvor vi skal jobbe. Vi bruker hjelm der vi må, og vi har lav terskel for å endre på planer når det er behov for dette, sier han.


- HMS kommer først, og jeg ofrer ikke mannskapet mitt for å rydde en plastbit i ekstreme forhold. Da kommer vi heller tilbake når det er bedre vær. Det viktigste for meg og mine ansatte er å komme hjem, like hel som da vi reiste til jobb.

HMS-FOKUS: Riktige arbeidsklær og personlig verneutstyr er noe av det som bidrar til trygghet på jobb for de ansatte i Skjærgårdservice.