Laddar
Laddar
Laddar
/wcsstore/CAS/Skydda/Attachment/News/NO/2019/Februar/fullimage-aktueltside-tak1.jpg

Bruk sunn fornuft og rett utstyr: -Slik måker du trygt i vinter

2024-01-10
- Ta deg god tid og bruk riktig sikkerhetsutstyr, er oppfordringen fra Bård Kulseth, HMS-ekspert i Skydda Norge. Tar man ikke de nødvendige forholdsregler, kan snømåking i høyden få dramatiske følger.

Flere steder i landet har det allerede falt store snømengder. For dem som jobber i høyden blir det en ekstra risiko med kulde, vind og glatte underlag. 

 - Er uhellet ute når du jobber i høyden, blir konsekvensene ofte fryktelig store. Derfor er det viktig å tenke sikkerhet når man skal fjerne snø fra taket, sier Kulseth som er regionansvarlig i HMS-selskapet Skydda. 

HMS-EKSPERT: Bård Kulseth i Skydda Norge jobber hver dag for å skape trygghet på arbeidsplassen.

Han sier fallulykker er "verstingen" når det kommer til arbeidsulykker i Norge, og med riktig type beskyttelse mot fall kan man forhindre mange skader, dødsfall og unødvendig sykefravær. 

Holder ikke med vanlig tau

Ifølge HMS-eksperten er sunn fornuft og riktig sikkerhetsutstyr utrolig viktig, men det er også flere andre ting man må huske på.  

- Det bør være minst to personer som utfører arbeidet, og ofte er det behov for noen som advarer forbipasserende i forbindelse med snømåkingen. 

- Arbeidsgiveren må sjekke taket før man starter, slik at man med sikkerhet vet at bæreevnen klarer av ryddemannskapet. I tillegg skal man sørge for at sikkerhets-innretningene er i god stand og sikret.

Kulseth påpeker at de som utfører arbeid på tak, må ha personlig sikringsutstyr med koplingsline og sele.

Dette gjelder ved for eksempel snørydding og annet kortsiktig arbeid i høyden, der monteringen av stillas ikke er vanlig.

- Det holder dessverre ikke med vanlig tau, for mangelen på elastisitet gjør at kroppens indre organer kan bli alvorlig skadet når tauet brått stopper et fritt fall.

- Vi anbefaler også bruk av sklisikre sko, beskyttelseshjelm og kommunikasjonsutstyr for å holde kontakt med personer på bakken, sier HMS-eksperten.

Husk hodevern ved arbeid i høyden

Hodeskader og hjernerystelse er ofte forbundet med fallskader. Arbeider du i stige, stilas eller i høyden anbefaler Skydda anbefaler bruk av industriklatrehjelm (EN12492) med hakestropp. Hakestroppen hindrer at hjelmen faller av, noe det er spesielt stor fare for ved en ulykke med fall til lavere nivå og ved fall generelt. Klatrehjelmen vil også gi økt beskyttelse ved støt fra siden, forfra og bakfra. 

VIKTIG HUSKEREGEL: Kontroller alltid sikringsutstyret før bruk!

Kle deg riktig

Uansett hvor du måker snø, er det lurt å kle seg riktig. Det norske vinterklimaet byr på minusgrader, mye nedbør og kald vind. Derfor er det ekstra viktig å velge bekledning som holder deg tørr og varm.

- Dersom normalt varmt tøy ikke gir tilstrekkelig vern mot kulden, er det nødvendig med ekstra arbeidsklær. Det er også viktig at du har arbeidsklær som ikke hemmer bevegeligheten, og som synes godt på mørke vinterdager, poengterer Bård Kulseth.

Skydda anbefaler å bruke tre-lags-prinsippet for arbeid i kulda:

LAG 1: 

Ull innerst virker beskyttende, og sikrer en normal kroppstemperatur da ull har evnen til å regulere varmen.

LAG 2: 

Et mellomplagg som isolerer og varmer godt, for eksempel fleece eller ullgenser.

LAG 3: 

Et ytterplagg som sørger for god beskyttelse mot vær og vind.

Bidrar til å unngå arbeidsskader

I tillegg til gode, varme arbeidsklær er det viktig å være varm på hendene. Da er det smart å bruke varmefôrede og fleecefôrede vinterhansker.

- Slike hansker hjelper deg å holde hendene varme mens du arbeider. Husk at det kan lønne seg å kjøpe større størrelser, da en større hanske holder seg varmere lenger. Det er også lurt å bruke en god og varm lue for å holde på varmen, tipser Kulseth.

- Jobber man mye ute i mørket, er det viktig å velge klær som bidrar til at du vil være synlig og tryggere på arbeidsplassen.

Med riktig utstyr og "måke-teknikk" kan man unngå både arbeidsskader, uhell og sykemelding.


3 smarte tips når du måker snø:

  1. Det anbefales å heller ta mange små spadetak enn få og tunge. 
  2. Hold utstyret med begge hender. Tenk på at du skal vri hele kroppen og ikke bare ryggen, når du kaster unna snøen. 
  3. Ikke utsett snømåkingen. Ta unna snøen med en gang slik at den ikke blir liggende og blir tung.

___________________________________________________________________________

TEKST: SKYDDA NORGE/MEDIAMENN   FOTO: SKUTTERSTOCK