Laddar
Laddar
Laddar
/wcsstore//CAS/Skydda/Attachment/News/NO/2018/hverdagsmorer-fullimage-banner-aktueltside.jpg

Vil hjelpe hverdagsmørerne

2017-11-08
- Skismøring er farligere for helsa enn du tror. Derfor er det viktig for oss å tilby beskyttelse til de som trenger det mest; alle som preparere ski i kjellere, boder og garasjer, sier skilandslagets HMS-ekspert.

Helse-, miljø- og sikkerhets-spesialisten Skydda Norge har siden 2009 samarbeidet med Norges Skiforbund for å sikre at det norske teamet i smørebussen jobber i et forsvarlig- og ikke-helseskadelig arbeidsmiljø. 

I forbindelse med Toppidrettsveka, slo imidlertid langrennslandslagets HMS-partner et slag for landets ”vanlige” skismørere.

“...det beste tiltaket du gjør når skiene smøres i kjellere, boder og garasjer, er å skaffe deg en beskyttelsesmaske som tilfører frisk luft”

- Som sponsor av Toppidrettsveka, hadde lyst til å gjøre litt stats på de lokale idrettslagene som legger ned mange dugnadstimer under arrangementet. Ettersom Skyddas ambisjon er å ta vare på helse, miljø og sikkerhet, valgte vi å gi bort markedets beste åndedrettsvern til de som trenger det mest: skismørere som ikke preparerer ski i spesiallagde trailere – men gjør samme jobb i dårlig ventilerte kjellere, boder og garasjer, forklarer HMS-ekspert og Skydda-sjef Vegard Aune.

- Som påskjønnelse for frivilliginnsatsen, var det en stor glede for oss å kunne dele ut sårt tiltrengt utstyr til våre samarbeidende idrettslag Aure IL og Strindhem IL, forklarer sjef for Toppidrettsveka Harald Fladseth.

Trener i Strindheim Ski, tidligere verdensmester Øyvind Skaanes, forteller at beskyttelsesmaskene definitivt trengs:

- Når vi reiser rundt på renn i Norge, benytter vi oss av arrangørens oppsatte smøretelt og smøreboder. Selv om jeg har inntrykk av at helseaspektet nå tas på alvor av de fleste, er det jo stor variasjon i avtrekk og ventilasjon.

I dag preparerer mosjonistløpere og ivrige langrennsforeldre daglig ski med metoder og produkter som tidligere var forbeholdt landslagssmørere. Ofte med helsa som innsats.

- Spesielt er det smøreprodukter som med fluorinnhold som er skummelt. Svevestøvet som oppstår når man børster ski som er behandlet med pulver, er ekstremt fint. Det er tilnærmet usynlig, og bli hengende i lufta i lang tid etter at man er ferdig. Dette er faktisk så alvorlig at hvis løpere selv gjør dette kvelden før et renn - eller samme dag kan det føre til at man får problemer med å yte maksimalt, forklarer Vegard Aune i Skydda Norge.

- Det beste tiltaket du gjør når skiene smøres i kjellere, boder og garasjer, er å skaffe deg en beskyttelsesmaske som tilfører frisk luft. Ventilasjon er det viktigste. En maske som man puster inn og ut av er vel og bra, men ikke i nærheten av en maske som tilfører luft fra en vifte med gassfilter på.  Husker du å bytte filter hyppig, er mye gjort. 

De proffeste skismørene bruker maske med vifteenhet på ryggen, men det finnes enklere løsninger også.

- Maskene som landslagenes smøreteam bruker, er ganske dyre. Derfor finnes det også billigere alternativer med kombinasjonsfilter som beskytter like godt mot gasser og partikler. Disse koster 600-700 kroner, og vil for de fleste “normale” skismørere være en god investering, opplyser Vegard Aune.

Last ned PDF av artikkelen her.

-------------------------------------------------------------------------

TEKST & FOTO: SKYDDA NORGE/MEDIAMENN