Laddar
Laddar
Laddar
/wcsstore/CAS/Skydda/Attachment/News/NO/2020/Mars/desinfisering.jpg

Smittevern: Riktig desinfisering av åndedrettsvern

2020-03-19
- Renser du gjenbrukbare filtre forsvarlig, kan disse brukes i inntil 18 måneder. Det tilsvarer tusenvis av engangsmasker, sier Karoline Klatran, fungerende daglig leder i Skydda Norge.

Skydda er til vanlig en ledende leverandør av HMS-løsninger og personlig verneutstyr til industri-, olje- og byggenæringen. Men i forbindelse med koronakrisen opplever HMS-selskapet stor pågang og økende etterspørsel etter hel- og halvmasker med gjenbrukbare filtre. 

- Det er veldig mange forespørsler om hel- og halvmasker nå. Dette er veldig bra ettersom gjenbrukbare halvmasker og mekaniske P3R-filter kan desinfiseres flere ganger daglig og brukes opptil flere år, forklarer Karoline Klatran (bildet)  i Skydda Norge. 

- Korrekt desinfiseringsprosedyre for smittevern er viktig for at produktet skal ha lang varighet i tillegg til at det bidar til reduksjon av kostnader og miljøbesparelse, legger hun til. 

De to siste årene har Skydda Norge, sammen med Vestteknikk, samarbeidet om Sundstrøm åndedrettsvern. Vestteknikk har nå laget en informasjonsfilm om desinfisering av masker.

Fremgangsmåten som vises i filmen kan brukes på Sundstrøm-masker av typen SR 90, 100, 200 og 900. Enklere sagt: Alle Sundstrøm hel- og halvmasker med filter.

Viktig: Husk å skifte hansker før du tar delene opp av desinfeksjonsmiddelet.

Informasjon om desinfeksjon og gjenbruk av Sundstrøm filtermasker SR 90, 100, 200 og 900, forfilter og partikkelfilter:

Nedsenking i 70% isopropylalkohol eller 60% etylalkohol / etanoloppløsning har vist seg å drepe viruset effektivt. Sundström-utstyret beskrevet ovenfor er grundig testet uten skadelige effekter.

Etter å ha vært nedsenket i 70% isopropylalkohol eller 60% etylalkohol / etanoloppløsning i 5 minutter 4 ganger om dagen i 18 måneder, fikk utstyret ingen defekter på ytelse eller effektivitet, bortsett fra at blekket bleknet fra filteretiketten.

For rengjøring / desinfisering av SR 100 eller SR 200 maske, forfilter og partikkelfilter anbefales:

 • Fjern forfilterholderen med forfilteret fra partikkelfilteret
 • Fjern partikkelfilteret fra masken eller filteradapteren.
 • Plasser masken, filter, forfilter, forfilterholder og filteradapter (hvis brukt) i 70% isopropylalkohol eller 60% etylalkohol / etanoloppløsning.
 • Delene må være nedsenket i etanolen i minst fem minutter.
 • Løft ut delene (bruk vernehansker). Rist ut etanolen.
 • La delene lufttørke i minst en time før neste bruk.
 • SR 500 / SR 700 vifteenhet og hodetopp kan sprayes og rengjøres med en løsning av 70% isopropylalkohol eller 60% etylalkohol / etanoloppløsning.
 • Desinfiseringen kan gjentas så ofte som nødvendig.
 • Desinfisert utstyr kan tørkes i varmeskap på 40 grader.
 • Skift forfilter SR 221 minimum hver 7. dag.
 • Skift partikkelfilter SR 510 etter 180 dager eller tidligere hvis det er tegn på skade, tilsmussing eller økt pustemotstand. ( 18 måneders bruk forutsetter at filteret kun er brukt som smittevern og ikke er eksponert for større mengder partikler/støv som. f.eks ved arbeid)