Laddar
Laddar
Laddar
/wcsstore/CAS/Skydda/Attachment/News/NO/2023/Banner-news-1maske.png

Sikker Smøring etter Fluorforbud: Skydda Norges Eksperttips for Helse og Miljø

2023-11-28
På med maska! På med maska! Selv om fluor er borte fra langrennsløypene, er det fortsatt ikke fritt frem å kaste maska når du smører ski.

Fra og med årets sesong, er det forbudt å bruke produkter som inneholder fluor til behandling og preparering av ski. Med fraværet av fluor forsvinner tilsynelatende også en av de største truslene mot helsa til alle som smører ski. Men i virkeligheten er ikke regnestykket så enkelt: - Den flurofrie hverdagen betyr dessverre ikke at det er slutt på å beskytte seg når man smører ski. Fluor har i første rekke vært en miljøversting. Helsemessig har vi i praksis bare fjernet en utfordring og erstattet dem noen andre, sier Vegard Aune, daglig leder i Skydda Norge.

Skydda er et av nordens ledende selskaper innenfor HMS og samarbeider tett med Norges Skiforbund for å gi tryggeste mulig arbeidsforhold for smørere og støtteapparat.

Norges smøresjef Tord Hegdahl (t.h.) og Skydda-sjef Vegard Aune samarbeider om å ta vare på helsa til alle som smører ski.

I smørebussen hos de norske langrennslandslaget er man nøye med å følge rådene fra Skyddas eksperter:

- Det er lite som tilsier at det å stå å smøre ski er veldig helsebringende. Etter fluorforbudet går det stadig mot flere flytende produkter, og vi har følt bivirkninger på kroppen. Da handler det om å være i førersetet, og ha best mulig kontroll på hvordan jeg kan ta bedre vare på teamet mitt og holde dem friske og raske i mange år. Vi er veldig, veldig fornøyd med Skydda-samrbeidet , sier smøresjef i langrenn, Tord Hegdahl.

Dette gjør du

Gjennom høsten og ved sesongstart har det dukket opp mange HMS-spørsmål knyttet til fluorfrismøring. Langrennsansvarlig i Skydda Norge, Bård Kulseth, peker på èn vesentlig forskjell fra tidligere:

- Nå som fluoren er borte, er det løsemidlene i produktene vi for alvor må være obs på og passe oss for.

Han understreker at det fortsatt er to ting man MÅ beskytte seg riktig mot - fluor eller ei: Løsemidler og gass ved oppvarming av alle typer smøreprodukter - og svevestøv ved børsting av ski.

- Glem heller ikke beskyttelse når du renser skiene og oppholder deg der skiene tørker etterpå. Her er det giftige gasser som siver ut i rommet før du fordamper.

Fluorforbudet har ført til at flere flytende produkter nå blir brukt under skiene.

Kulseth gir følgende vurdering og anbefaling:

1. Løsemidler og gass ved oppvarming av alle typer smøreprodukter

- Tommelfingerregel nummer èn er å være veldig obs på oppvarming av gliderprodukter og festesmørning. I denne prosessen frigis skadelige løsemidler og gass. Du MÅ tenke beskyttelse ved oppvarming! Uten det riktige verneutstyret puster man inn giftstoffer. I Eksponering for løsemidler kan gi alvorlig sykdom på sikt, og løser i tillegg opp fettet i huden og gjør den tørr, irritert, rød og sprukket. Dette kan til slutt føre til kontakteksem, og hender er spesielt utsatt.

Dette bruker du for å beskytte deg:

  • Filtermaske m/korrekt filter. I dette tilfelle vil et brunt A-filter, som tar organiske gasser og damp være tilstrekkelig. I noen tilfeller vil det være nødvendig å bruke et AX-filter, som beskytter mot gasser som har noe lavere kokepunkt enn standard A filter.
  • Korttidshansker av NITRIL. Latex må IKKE brukes da disse smelter i løpet av 10-20 min ved kontakt med renseprodukter.

2. Svevestøv ved børsting av ski (rotorbørste er verst)

- Det som man også ofte glemmer, er svevestøvet som oppstår når man børster skiene. Her virvles og varmes gliderproduktene opp på nytt, og støvet er så ekstremt fint, tilnærmet usynlig. Støvet blir hengende i luften lenge og pustes inn lenge etter at man er ferdig med selve skiene. Dette er faktisk så alvorlig at hvis løpere selv gjør denne jobben kvelden før - eller samme dag - som et renn, kan det føre til at man får problemer med å yte maksimalt. Svevestøvet legger seg i klær, mat og bager, og er like helsefarlig der, så det er kjempeviktig å holde disse tingene unna der du smører og børster.


Dette bruker du for å beskytte deg når du prepper ski:

  • Filtermaske m/P3-filter i kombinasjon med gassfilter.
  • Klær som kun benyttes i smøreboden og som vaskes jevnlig.

Lurer du på hvordan du skal bli kvitt fluor fra ski og utstyr?

Da kan du bruke denne guiden fra Norges Skiforbund

Bård Kulseth fra Skydda og Tord, smøresjef i NSF.