Laddar
Laddar
Laddar
/wcsstore/CAS/Skydda/Attachment/News/NO/2023/reddet-synet-2.jpg

Holdt på å få øynene ødelagt av fiskegalle: - Førstehjelpsutstyr reddet synet

2023-01-23
Takket være snartenkte kolleger og nødvendig førstehjelpsutstyr kan elektriker Mari Helland (34) fra Bømlo fortsatt se lyst på arbeidslivet.

I dag jobber Mari Helland (34) som elektriker, men da ulykken inntraff i 2009 tok hun i mot fisk fra fiskebåter i Vesterålen. Jobben bestod av å sløye, sortere, pakke og sende av gårde fisk.

Hun brukte vernestøvler med sklisikring for å unngå glatt og vått gulv, samt for å unngå å få fiskekroker i føttene. Vernebrillene ble brukt for å beskytte øynene mot eventuell sprut fra galleblærene da man tok ut innvollene fra fiskene.

ENGASJERT ELEKTRIKER: Mari Helland vet at riktig og bra verneutstyr er viktig for å sikre trygghet på jobb.

- Galle er syre og vil derfor være veldig skadelig å få i øynene - det kan gi varige mén. Til tross for bruk av verneutstyr, var det dessverre alltid noen som var uheldige i løpet av en sesong. Jeg var selv en av de som opplevde å få galle på innsiden av vernebrillene, forteller hun.

- Heldigvis var det mange rutinerte arbeidere på jobb og førstehjelpsutstyret var aldri langt unna. En kollega som stod ved siden av meg, reagerte lynkjapt og lenge før jeg selv gjorde det. Han kommanderte meg til å ikke åpne øynene, og før jeg visste ordet av det hadde han ført meg til nærmeste førstehjelpsutstyr.

Mari fikk beskjed om å skylle øynene samtidig som kollegaene kontaktet ambulanse. Hun ble fraktet til sykehus. Der fikk hun plassert en linse på hvert øye, og det var konstant skylling i ni timer.

- Jeg fikk ingen varige skader, takket være rutinerte kollegaer og nødvendig førstehjelpsutstyr.

Risikofylt 

Ti år senere tok Mari Helland fagbrev i elektrikerfaget. Hun jobber i dag på Bømlo som hus- og serviceelektriker. Hver 12. måned må hun gjennomføre et godkjent førstehjelpskurs. Det er hun glad for, ettersom hendelsen på fiskebruket i 2009 viser hvor avgjørende det er å ha kunnskap og lett tilgjengelig førstehjelpsutstyr.

- Nå har jeg har alltid førstehjelpsutstyr lett tilgjengelig i servicebilen. I dette yrket er man utsatt for støy, kutt, fall og rusk i øyene, og ikke minst strøm- og brannskader, sier hun.

CEDERROTH FØRSTEHJELPSUTSTYR er et velkjent syn på mange arbeidsplasser.

- Godt verneutstyr er viktig for å sikre helsen, både nå og i fremtiden. Det er mye snakk om senskader i bransjen. Mye av dette kan forebygges og unngås med gode rutiner og bruk av riktig verneutstyr.


Brennmerker på trusa


I 2022 ble Mari ble kåret til "Norges Hyggeligste Elektriker". På instagramkontoen @trikkermari deler hun hendelser og erfaringer fra jobbhverdagen. I tillegg bruker hun sosiale medier til å både løfte frem bransjen hun jobber i og viktigheten av god HMS.


- Første gangen jeg opplevde betydningen og kravsetting til spesifikt verneutstyr, var innen sveising og platearbeid. Her måtte man ha ankelhøye vernesko, flammehemmende dress, vernebriller, sveisemaske, hansker og hørselsvern, forklarer 34-åringen.


- En gang jobbet jeg med en vinkelsliper, og uerfaren som jeg var stod jeg rett bak gnistregnet. Det tok litt tid før jeg oppdaget at dressen min tok fyr. Siden jeg hadde på meg flammehemmende dress slukket den av seg selv, men det gjorde ikke klærne jeg hadde under dressen.


Mari slapp heldigvis unna brannskader. Hun påpeker imidlertid at det var skummelt å se brennmerker nederst på genseren, og at det var smeltet hull i den syntetiske buksa.


- Til og med trusa hadde brennmerker. Når slike ting hender, erfarer man hvor viktig det er med flammehemmende arbeidsklær fra innerst til ytterst.


Livsviktig å kunne førstehjelp


Bård Kulseth, distriktssjef i Skydda Norge, understreker at alle arbeidsplasser skal være utstyrt med førstehjelpsutstyr.


- Utstyret skal være tilpasset risikoene i virksomheten. Førstehjelpsutstyr skal merkes tydelig med skilt, og være enkelt å komme til, sier HMS-eksperten.


Førstehjelp kan være livsviktig de første minuttene etter at en akutt skade eller sykdom har oppstått, og minsker risikoen for langtidsskader.

For håndverkere er det også et krav om at man skal ha en førstehjelpskoffert eller førstehjelpspute lett tilgjengelig i servicebilen, og man skal alltid vite hvor utstyret er plassert.

- Du vet aldri når du kan få bruk for førstehjelp. Rask hjelp krever et lett tilgjengelig utvalg av førstehjelpsutstyr, uavhengig av hva du gjør og hvor du befinner deg, påpeker Kulseth.