Laddar
Laddar
Laddar
/wcsstore/CAS/Skydda/Attachment/News/NO/2018/fullimage-aktueltside-3-lags.png

Kle deg riktig med 3-lags prinsippet

2023-09-25
En mørk og kald tid kan gjøre arbeidsplassen til et lite trivelig sted. Les eksperttipsene for å holde deg varm og komfortabel på jobb i vinter. Det nordiske klimaet byr på både minusgrader, mye nedbør og kalde vinder i vinterhalvåret. Derfor er det ekstra viktig å velge riktig bekledning slik at du holder deg tørr og varm på jobb.

Det nordiske klimaet byr på både minusgrader, mye nedbør og kalde vinder i vinterhalvåret. Derfor er det ekstra viktig å velge riktig bekledning slik at du holder deg tørr og varm på jobb.

Kan gi høyere sykefravær

- Arbeidstøy som ikke er beregnet på de forholdene man utsettes for på jobb, kan føre til dårligere arbeidsmiljø, redusert arbeidskapasitet, flere belastningsskader og høyere sykefravær, sier Espen Jensen, regionansvarlig i Skydda Norge. 

- Hvis man er utendørs, er ikke bare temperaturen en faktor, men også vinden. Jo sterkere vind, desto lavere effektiv temperatur, legger han til.

Opplevelsen av kulde er nemlig avhengig av både temperatur, vind og fuktighet. Dersom normalt varmt tøy ikke gir tilstrekkelig vern mot kulden, er det nødvendig med ekstra arbeidsklær.

Jensen forklarer at det er viktig å kle seg riktig etter forholdene, og ikke minst å kjenne og lytte på  kroppens signaler.

- Alle er forskjellige og har forskjellig toleranse, noe som også innebærer personlige behov, poengterer han. 

Lag på lag bekledning

Når du arbeider ute kalde temperaturer, må du kle deg for kulda samtidig som kroppen må kvitte seg med den overflødige varmen som den produserer. Dette gjør kroppen ved å svette, og klærne vi har på blir fuktige. Ved å gå med fuktige klær øker kroppens varmetap. Ved å kle seg med flere lag klær, blir det luft mellom plaggene. Luft gir god isolasjon, og du holder varmen lettere. Derfor er det bedre med flere tynne lag enn ett tykt. Plaggene skal transportere vekk svetten og fuktigheten som vi har produsert ved aktivitet.

Jensen anbefaler å bruke tre-lags-prinsippet for arbeid i kulda:


Lag 1. Fukttransporterende undertøy

Innerst mot kroppen trenger vi et lag i kunststoff eller ull som puster og transporterer fuktigheten vekk fra kroppen. Ull har høy isolasjonsevne og tempererer godt. Bomull transporterer ikke vekk fuktighet.

     
 
 
        
Lag 2.  Isolerende mellomlag

Mellomlaget i fiberpels, fleece eller ull skal være varmt og isolerende, samt at det skal transportere fuktigheten videre ut. Velg en romslig størrelse, slik at luften bidrar til et isolerende varmt lag.

   

Lag 3. Beskyttende ytterplagg

Ytterst brukes et beskyttende plagg mot vind, kulde og nedbør, som i tillegg lar fuktigheten som er transportert hit ut forsvinne. Skydda tilbyr ytterplagg som inkluderer synlighetstøy, flammehemmende bekledning og annen ytterbekledning utviklet for arbeide i varierte og tøffe miljøer.

   

  

Husk føtter og hender!

I tillegg til gode, varme arbeidsklær er det også viktig med godt isolerte arbeidssko. Ifølge Jensen kan det være en fordel å kjøpe arbeidssko i større størrelser. Dette for å få maksimal bevegelsesfrihet i tillegg til at større sko også holder seg varmere lenger.

Det samme gjelder for varmefôrede og fleecefôrede vinterhansker:

- Slike hansker hjelper deg å holde hendene varme mens du arbeider. Tenk på at det også  her kan  lønne seg å kjøpe større størrelser, da en større hanske holder seg varmere lenger, tipser Jensen i Skydda Norge.

Det vil også være viktig å bruke en god og varm lue for å holde på varmen. Med bruk av hjelmlue sikrer du i større grad at vind holdes ute.

- I 10 minusgrader forsvinner så mye som 50 prosent av kroppsvarmen gjennom hodet, og tallet er enda høyere ved lavere temperaturer. Derfor vil det være viktig å bruke en god og varm lue for å holde hele kroppen varm, sier HMS-eksperten.

Hos Skydda Norge finner du et stort utvalg av ulike arbeidsklær for vintersesongen.

- Vi kan tilby flere ulike ullplagg og arbeidssko som holder deg god og varm på kjøligere dager. I tillegg har blant andre L.Brador lansert en egen vinterjakke-kolleksjon med varmfôrede og slitesterke jakker, mens Guide Gloves har egne vinterhansker som er både helföret og vanntette i svært slitesterkt syntetisk skinn med godt grep, forteller Jensen.