Laddar
Laddar
Laddar

Dette gjør du ved drukningsulykker

2020-08-03
- Tid betyr alt. Livreddende tiltak og varsling må skje raskt, sier Ole Skredderberget, HMS-rådgiver i Skydda.

Sommeren 2020 betyr Norgesferie for de fleste av oss. Mange besøker nye steder med fantastisk landskap, men vill natur og ukjente vann kan også være skummelt. Hva gjør du om du oppdager noen som drukner?

Tenk trygghet!

- Drukning skjer ofte i det stille. Det er ikke slik som man ser på film der drukningsulykker fremstilles med roping og veivende armer. Det viktigste du gjør i en slik situasjon er å få personen i sikkerhet og ringe 113, sier Ole Skredderberget.

Han er sikkerhetsrådgiver i HMS-selskapet Skydda Norge som er eksperter på forebygging av ulykker og personlig verneutstyr.

- Det å overvurdere egne svømmeferdigheter og alkoholinntak er to faktorer som øker risikoen for drukning. Man må bruke hodet og sunn fornuft. Bad sammen med noen og følg med på hverandre - noen sekunders uoppmerksomhet kan være noen sekunder for mye, påpeker Skredderberget.

Dyster statistikk rundt drukningsulykker

Årets junimåned var varm og solrik, men det var også en dyster måned for drukningsulykker i forbindelse med bading. Ifølge Redningsselskapet har det aldri før vært registrert så mange baderelaterte drukningsulykker siden man begynte å føre statistikk i 2017.

- En logisk forklaring på det høye drukningstallet i juni kan være en kombinasjon av godt sommervær med høye temperaturer og at de fleste nordmenn er hjemme, mener HMS-rådgiveren i Skydda.

I snitt skjer rundt 40 prosent av alle drukningsulykker fra juni og ut august, hvor det er en topp i juli. Juni i år skiller seg derfor ut sammenlignet med foregående år.

- Hvis du oppdager noen som holder på å drukne, må både livreddende tiltak og varsling må skje raskt. En bevisstløs person som reddes etter å ha ligget i vannet lenge, befinner seg i en kritisk fase de første minuttene etter at vedkommende er brakt opp av vannet, forklarer Ole Skredderberget.

Førstehjelp ved drukningsulykker:

  • Få personen ut av vannet og i sikkerhet opp på land, men ivareta egen sikkerhet.
  • Tøm munn og svelg for vann ved å bøye hodet til siden.
  • Gi frie luftveier (ved å bøye hodet bak og åpne munnen) og sjekk om personen puster normalt.
  • Er personen bevisstløs, men puster normalt? Da legger du personen i sideleie. Hold personen varm, og sjekk pusten jevnlig.
  • Hvis personen ikke puster normalt må du starte hjerte- og lungeredning (HLR). Om det ikke er mulig å få personen på land bør du foreta munn-til-munn-innblåsinger i vannet.
  • Ring 113 dersom du har mobil tilgjengelig på land. De vil veilede gjennom HLR og sende hjelp.
  • Start med fem innblåsninger, etterfulgt av 30 brystkompresjoner. Legg hendene midt på brystet, og bruk strake armer. Fortsett med vekselvis to innblåsinger og 30 kompresjoner helt til hjelpen kommer.

Kilde: Redningsselskapet