Laddar
Laddar
Laddar
/wcsstore/CAS/Skydda/Attachment/News/NO/2022/banner_egenberedskap_1_web.jpg

TRYGG I EGET HJEM: Dette bør du ha hjemme

2022-11-04
Norge er blant verdens tryggeste og mest stabile land, men likevel er det lurt å være forberedt på ulykker, katastrofer eller uforutsette situasjoner. Vi er alle en del av Norges beredskap og aldri før har det vært et større fokus på ha et eget beredskapslager

I en eventuell krisesituasjon et det mange som trenger hjelp. Uvær, naturhendelser, sabotasje, tekniske problemer, terror eller krigshandlinger kan føre til at mange mister for eksempel strøm eller vann, og at det kan bli vanskeligere å få tak i nødvendige varer.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap anbefaler derfor alle husstander i Norge om å ta noen enkle grep for å bedre sin egen beredskap. Med et lite reservelager av det du er mest avhengig av – vann, mat, medisiner og varmekilder – er du bedre rustet for å klare deg selv noen dager.

- Vi i Skydda ønsker å bidra til at folk føler seg trygge og sikre i sitt miljø, og det gjelder selvfølgelig også i sine egne hjem, sier Vegard Aune, daglig leder i Skydda Norge.

- Lær deg grunnleggende førstehjelp. Sørg for at det utstyret du planlegger å bruke i en nødsituasjon, virker, og at du vet hvordan det brukes. Alle tjener på riktig sikkerhet, poengterer Skydda-sjefen.


Vurder risiko og sårbarhet i ditt hjem


Tenk igjennom hva som kan skje, hvilke konsekvenser kunne det ha fått og hvordan nettopp din familie ville ha håndtert det. Finn ut hvem som kan trenge din hjelp og hvordan du kan bidra. Hvis det er utstyr du planlegger å bruke i en nødsituasjon, vær kjent med hvordan det brukes og sørg for at det virker.

Slik kan du dekke grunnleggende behov i tre døgn


De grunnleggende behovene som må dekkes de første tre døgnene av en krise er varme, drikke, mat, legemidler, hygiene og informasjon. Mange av oss har allerede en god del av det vi trenger for å klare oss selv i noen dager, så det er ofte ikke så mye som skal til for å komme helt i mål.

Kilde: sikkerhverdag.no

SLIK KAN DU DEKKE GRUNNLEGGENDE BEHOV I TRE DØGN

Legemidler og førstehjelp


Alle bør beherske grunnleggende førstehjelp. Det finnes en rekke slike tilbud om kurs og opplæring, enten du er helt uerfaren eller trenger oppfriskning. Er du avhengig av legemidler eller medisinske hjelpemidler, må du snakke med din lege eller apotek om muligheten for å ha en ekstra beholdning.

Dette bør du ha hjemme:
standard førstehjelpspakke
• smertestillende
• jodtabletter ved atomhendelser

SKYDDA ANBEFALER: Førstehjelpskoffert L fra Cederroth.

HYGIENE


Uten varmt vann, eller i verste fall helt uten vann, er det viktig å tenke på personlig hygiene og renslighet rundt mat og matlaging. Dårlig hygiene er grobunn for smitte og sykdommer.

Dette bør du ha hjemme:
våtservietter og antibakteriell hånddesinfeksjon.

VARME OG LYS


For å være bedre forberedt på strømbrudd er dette noen muligheter du bør vurdere:
• varme klær, pledd og soveposer
• fyrstikker eller lighter
• avtale med naboer, familie eller venner om å gi deg husly
• hodelykt eller lommelykt – husk batterier
• vedovn eller peis – pass på at det fungerer som det skal, og at du har nok ved
• gass- eller parafinovn – sjekk at den er i god stand og beregnet for innendørs bruk, følg bruksanvisningen og sørg for god utlufting

SKYDDA ANBEFALER: Suprabeam M6XR oppladbar Multilykt.

MAT


Du bør ha nok mat i boligen til å mette alle. Tenk igjennom hvordan du skal tilberede maten dersom strømmen eller vannet er borte. Dersom du har dyr, eller det er spesielle behov i dietten, må du planlegge for dette.


DRIKKE


Du trenger minst tre liter rent vann per person til drikke og matlaging i døgnet. Vannet bør helst lagres på et mørkt og kjølig sted uten direkte sollys. Rengjør du dunkene godt kan vannet fint lagres i årevis og likevel være trygt å drikke.

BEREDSKAPSLAGER: Med et lite reserverlager av det du er mest avhengig av, er du bedre rustet for å klare deg selv noen dager i en eventuell krisesituasjon. (Foto: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap)