Laddar
Laddar
Laddar
/wcsstore/CAS/Skydda/Attachment/News/NO/2023/Banner-news-640x250px – 2.png

Klar for fluorfri skisesong: Skydda og NSF Langrenn inngår nytt samarbeid

2023-10-12
- Jeg kan ta bedre vare på teamet mitt, holde dem friske og raske i mange år. Vi er veldig, veldig fornøyd med å få på plass et samarbeid med Skydda, sier smøresjef i langrenn, Tord Hegdahl.

NSF Langrenn og Skydda har inngått en rykende fersk samarbeidsavtale som strekker seg til etter OL i 2026. Partene har tidligere samarbeidet i en årrekke, men har de siste sesongene ikke hatt noe formelt partnerskap.

Det blir det en endring på nå.

- Det er veldig enkelt å forklare hvorfor vi inngår et samarbeid med NSF Langrenn. Vi er veldig opptatt av arbeidsmiljø og gleder oss til å bidra til at smørerne får enda tryggere arbeidsplasser. Det er utrolig hyggelig å få bidra inn i den flotte smøregjengen til Tord, som jobber 24/7 inne i smøretraileren, sier daglig leder i Skydda, Vegard Aune (bilde under).

Vegard Aune, daglig leder i Skydda Norge

I hele 95 år har Skydda jobbet med HMS og sikkerhet på arbeidsplassen.

- Vi leverer veldig mye verneutstyr til bygg og industrisektoren i Norge, Sverige og Finland. For oss er det et knallsterkt fokus på det å ha en sikker arbeidsplass, HMS-tjenester, forebygging og veiledning. Vi har produktene, men det er minst like viktig at vi kan være en rådgiver som bidrar til de riktige løsningene, sier Aune.

- Det er alltid stas å være en del av den norske skifamilien og det norske skimiljøet. Vi har vært med i mange år, selv om vi ikke har samarbeidet direkte med NSF de siste årene. Skydda er aktive i skimiljøer landet rundt. Vårt fokus er å løfte det som går på helse og miljø for dem som er i et litt utsatt arbeidsmiljø, som man jo er i smøreteamet, fortsetter han.

Nå som skisporten går inn i en fluorfri framtid, er det stor usikkerhet og mange spørsmål knyttet til nye produkter.

- Vi er kvitt fluor, som vi vet kan ha helseskadelig effekt. Det er noe som tar lang tid å bryte ned både i kroppen og naturen. Lite tilsier at det å stå å smøre ski er veldig helsebringende. Skydda har veldig sterk kompetanse på å beskytte seg mot partikler og kjemiske produkter. Det skjer hele tiden en utvikling innen skismurning, nå går man mot mer flytende produkter. Vi jobber på en helt annen måte enn før. Det skjer mye innen vårt fag med fluorforbud på plass. Det kommer nye produkter, og vi har følt bivirkninger på kroppen. Da handler det om å være i førersetet, vi kan ikke vente, men må tilegne oss kompetanse umiddelbart. Skydda har unik kompetanse og veldig gode produkter, og vi får tilgang til veiledning for hvordan vi best mulig skal beskytte oss mot det som er helseskadelig, sier Hegdahl.

- Håpet er vi kan bidra til å minimere risikoer ved bruk av de nye smøreproduktene. For oss er pri én å eliminere bort det meste av det som er farlig. Derfor må man bruke verneutstyr. Sammen med langrennslandslagene skal vi finne trygge og gode løsninger for årene som kommer. Det blir mer og mer flytende produkter innen smurning, og det er usikkerhet om hva produktene egentlig inneholder, sier Bård Kulset, langrennsansvarlig i Skydda.

Bilde:Skyddas langrennsansvarlig Bård Kulseth og Norges smøresjef Tord Hegdahl puster ut etter at nye avtale mellom NSF Langrenn og Skydda er på plass.

Smøresjef Hegdahl har allerede testet vernemaskene som kan minne om dem Kaizers Orchestra har på scenen.

- Vi er fan av Kaizers i smøretraileren. Også blir vi enda mer sjarmerende med masker, humrer Hegdahl før han blir mer alvorlig.

- Med nye produkter må vi ta ekstra tak i HMS-biten. Hvordan jobber vi med produktene? Er det bra nok ventilasjon i smøretraileren? Må vi utbedre ting? Nå får vi et partnerskap der vi får mer kunnskap om hva vi utsettes for og jobber med. Vi skal ivareta helsen til alle dem som jobber døgnet rundt i smøretraileren for å gi løperne best mulige forutsetninger. Vi håper å spre kunnskap til klubbene, kretsene og foreldrene. Skydda kan bli en ambassadør innen helse, miljø og sikkerhet langt utover Langrennslandslagene, avslutter Norges nye smøresjef.