Laddar
Laddar
Laddar
/wcsstore/CAS/Skydda/Attachment/News/NO/2021/tarjei-fall-1.jpg

Tarjei Bø falt stygt: - Reddet av riktig sikkerhetsutstyr!

2021-09-02

Skiskytterhelten, som også er HMS-ambassadør for Skydda Norge, gjorde alt riktig. Likevel gikk det galt.

Fall er den store verstingen når det kommer til arbeidsulykker i Norge. Om skiskytter Tarjei Bøs (33) dramatiske møte med asfalten i Tyskland nylig, ender opp i akkurat den statistikken er uklart. Men kroppen til verdensmesteren og Skydda-amabassadøren taler sitt tydelige språk: eldstebror Bø har for alvor fått merke hvordan det er å bli skadet i en arbeidsulykke.

- Smalt rimelig hardt

Det var under et rulleskirenn i Tyskland i august, at bindingen til Tarjei Bø løsnet. Skiskytteren gikk rett i bakken. To ganger. 

Første gang stuper skiskytteren plutselig fremover i bakken da den ene skien forsvinner fra beinet. Tarjei får raskt på seg skia igjen, men noen få minutter senere skjer det samme igjen. Fall nummer to er enda styggere enn det første og 33-åringen må bryte løpet. Bø blør flere steder etter fallet og han pådrar seg kraftig hjernerystelse. De neste dagene fikk toppidrettsutøveren feber og Bø forteller at han følte seg helt slått ut. 

TARJEI BØ SKADET PÅ JOBB: Skiskytteren falt to ganger i et rulleskirenn på grunn av løse bindinger. 

- Det smalt rimelig hardt. Hjelmen min delte seg i to, og uten den kunne utfallet blitt veldig mye verre. Nå har jeg fått en solid, personlig bekreftelse på hvor viktig det er å bruke korrekt sikkerhetsutstyr, medgir 33-åringen, som også er trygghetsambassadør for Skydda Norge, som spesialiserer seg på nettopp HMS og arbeidssikkerhet.

- Min jobbhverdag består av trening og konkurranser, men en arbeidsulykke eller arbeidsskade kan skje når du minst venter det. Og når det først smeller så kan det bli ekstremt alvorlig. Du kan føle at du gjør alt riktig og at du har full kontroll, men det er alltid en mulighet for at utenforstående faktorer kan påvirke det du gjør, sier han.

Halvannen uke etter fallulykkene sier Bø han fortsatt kan kjenne at kroppen er ganske sliten og at han har lite energi. Treningen er satt på vent og skiskytteren påpeker han har is i magen og at han ikke er helt klar for å dra på jobb helt ennå.

 - Men jeg er ikke bekymret for den kommende skiskyttersesongen. Det er normalt at en idrettsutøver av og til må ta et avbrekk. Selv om situasjonen jeg nå er i ikke er ideell eller selvforskyldt, så trøster jeg meg med at det fort kunne gått mye verre enn det det gjorde. Nå er jeg trygg på at det beste er å slappe av og at kroppen må få tid til å hente seg inn igjen.

- Unødvendig risiko.

Tarjei Bø er ikke den første idrettsutøveren som går i bakken i år på grunn av bindinger som løsner. Flere norske langrennsløpere og skiskyttere har opplevd at skiene plutselig faller av under renn der bindingene er laget av én spesifikk produsent. 

Derfor synes Skydda-ambassadøren det er svært uheldig at produsenten ikke gjorde noen tiltak før konkurransen i Tyskland da det allerede hadde vært flere uheldige episoder med de samme bindingene. 

- Det er ikke noe poeng å utsette seg selv og andre for unødvendig risiko, poengterer skiskytteren samtidig som han påpeker viktigheten av å faktisk ta tak i eventuelle utfordringer hvis man finner avvik.

- Tenk over hva som kan være det verst tenkelige utfallet og så bør man agere utifra det. Skap deg gode rutiner på å sjekke at utstyret man bruker er som det skal og ikke minst at du bruker riktig sikkerhetsutstyr til jobben du skal utføre. Så er det også viktig å ta godt vare på utstyret slik at det ikke bare blir slengt rundt, sier Bø.

Karoline Klatran, markedssjef i Skydda, sier selskapet naturligvis er glad for at Tarjeis fallulykker ikke førte til større og mer alvorlige skader.

- Først og fremst ønsker vi Tarjei god bedring! Dette er en idrettsutøver som er et godt forbilde vi vet når ut til mange. Vi setter stor pris på hans engasjement rundt viktigheten av å skape trygghet på jobb. Sammen med Skydda bidrar Tarjei og hans holdninger til økt bevissthet rundt det å ivareta sikkerheten og å bruke riktig utstyr, sier Klatran.

- Skyddas oppgave er å sørge for at folk har det trygt på jobb. Èn arbeidsulykke er én for mye, uavhengig om du er toppidrettsutøver eller jobber i en helt annen bransje, avslutter markedssjefen.

SAMARBEIDER FOR TRYGGHET PÅ JOBB: Skiskytter Tarjei Bø har de siste par årene vært trygghetsambassadør for HMS-spesialisten Skydda Norge. Her sammen med markedssjef Karoline Klatran.