Laddar
Laddar
Laddar

Victoria (24) jobber som prosessoperatør: - Ikke mange tror meg når jeg sier hva jeg driver med.

2021-11-23

Stadig flere jenter søker seg til yrkesfag. Kvinner i bransjen mener det er viktig å vise at også de kan jobbe i mannsdominerte yrker.  

Tall fra Utdanningsdirektoratet viser at det aldri før har vært så mange jenter som søker seg til de tradisjonelle "mannsyrkene" innen bygg, anlegg og teknologifag. 

I 2012 var kun fire prosent av søkerne til bygg- og anleggsteknikk jenter. På teknologi- og industrifag var andelen jenter 12 prosent. I år var andelen henholdsvis 10 og 16 prosent, skrev Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.

- Vi mener dette er svært positivt og hyggelig for bransjen. Økningen er ikke stor, men det går riktig vei, sier Karoline Klatran, markedssjef i HMS-selskapet Skydda Norge.


Markedssjefen forklarer at mangfold er viktig for bedriftene, noe som gir både bedre arbeidsmiljø og økt lønnsomhet.


- I tillegg vil dette bidra til å skape tillit og trygghet på jobb. Arbeidsplasser med begge kjønn fører til godt arbeidsmiljø og gode løsninger, poengterer Klatran.

Jobbhverdagen på Instagram

Victoria von Rummelhoff (24) fra Porsgrunn jobber som prosessoperatør i offshorebransjen, og forteller at mange blir overrasket når hun forteller om sitt utradisjonelle yrkesvalg.

- Jeg er en veldig feminin jente som liker å pynte og sminke meg, så det er ikke mange som tror meg når jeg sier hva jeg driver med. De fleste tilbakemeldingene er positive, og folk syntes det er kult at jeg gjør noe utenom det vanlige. Flesteparten lar seg imponere og det er jo kjempehyggelig, forteller 24-åringen.

Victoria mener det er viktig at man normaliserer at en jente kan ha såkalte feminine interesser samtidig som man kan være god på byggfag, tekniske og mekaniske fag.

- Det er viktig at vi setter fokus på at vi trenger ALLE de kloke hodene der ute. I tillegg tror jeg også at vi jenter som jobber i mannsdominerte yrker, må vise at dette er noe vi trives godt med og at jobben passer oss like bra, sier hun.

Prosessoperatøren har over 17,500 følgere på Instagram, og bruker sosiale medier til å vise fram sin egen jobbhverdag. Victoria er også opptatt av at folk selv må få velge hvilken yrkesvei de ønsker å gå. 24-åringen forteller hun ofte får spørsmål om hvordan hun turte å bli prosessoperatør, og hvordan det er å være den eneste jenta på skift.

- Velg din egen fremtid! Det er du som skal jobbe med dette og da er det viktig at du trives. Den veien andre velger er ikke alltid veien for deg.

VARIERT ARBEIDSDAG: I løpet av et skift på oljeplattformen kan Victoria for eksempel fylle olje på pumper, bytte  hydraulikkfilter, rengjøre filter, ta ut vannprøver og rengjøre trykkmålere. 

- Mange føler seg utestengt

En med lang fartstid i en bransje som lenge har vært mannsdominert, er Anne Sivertsen (33). Hun er forskalingssnekker i Veidekke. 33-åringen har jobbet i firmaet siden hun var 16 år. 

Anne sier hun opplevde at folk så rart på henne da hun tok valget om å jobbe innen bygg- og anleggsteknikk, men påpeker at hun aldri har opplevd at noen har vært direkte ufin mot henne. 

Samtidig påpeker Anne at hun opplever arbeidsgiveren som profesjonell ved "onboarding" av ansatte, uavhengig av kjønn.

- Men vet jeg mange opplever å bli utestengt og aldri føler seg som en del av teamet, bare fordi man er kvinne. Som medlem av kvinneutvalget i Unionen har jeg hørt mange triste historier, sier Anne Sivertsen.

Hun oppfordrer kvinner i bransjen som opplever å ikke bli tatt seriøst på jobb, om å ta kontakt med kvinneutvalget eller å snakke med HMS-ansvarlig på arbeidsplassen.

FORSKALINGSSNEKKER: Anne Sivertsen stortrives som ansatt i Veidekke. 

- Måtte bevise jeg var god

Tømrer og byggmester Elin Gallefoss (48), også kjent som @tomrarelin på Instagram, har lang erfaring fra et mannsdominert yrke.

- Etter 30 år i bransjen får jeg fortsatt kommentarer på at det er uvanlig å være kvinnelig byggmester. Og jeg får meldinger fra jenter som ønsker å vite hvordan det er å være eneste dame på jobb, sier Gallefoss.

Likevel påpeker 48-åringen at hun aldri har opplevd å bli trakassert. Etter flere tiår med samme jobb har hun stort sett bare gode erfaringer med å være i en mannsdominert bransje.

- Men da jeg var yngre måtte jeg jobbe mer for å bevise at jeg var god. 

Elin har også et råd til jenter som er interessert i byggebransjen. - Gå etter din egen følelse, og hør ikke på hva andre eventuelt måtte mene. Bruk viljen din til å bli det du vil, og hører du noe negativt så bruk det heller til å bevise at dette klarer du. 

BYGGMESTER: Elin Gallefoss driver i dag bedriften "Tømrar-Elin" som også er godkjent  opplæringsbedrift for tømrerfaget.

Selv om det er gjort mye for å trekke flere kvinner til bygg og anlegg, er kvinnene fortsatt i et stort mindretall. Victoria, Anne og Elin påpeker alle at de ikke ønsker spesialbehandling, men det er viktig at bransjen inkluderer og tilrettelegger for å øke kvinneandelen på mannsdominerte arbeidsplasser.

- Jeg mener det er viktig å jobbe for å normalisere at kvinner jobber i bransjen, og at det blir mer aksept for at vi også jobber innen bygg og anlegg, sier Anne Sivertsen. 

- Beste måten å rekruttere flere kvinner er å vise frem de som allerede jobber i bransjen og fremsnakke yrkesfag, legger hun til. 

Viktig signal

Parallelt med at det er en økning i antall kvinner som søker seg til bransjen, opplever HMS-selskapet Skydda  en økende etterspørsel av arbeidstøy spesielt utviklet for kvinner.

- Det betyr mye både for oss og våre forhandlere. Som HMS-leverandør er det viktig at vi også kan legge til rette for å øke andelen kvinner i bransjen. Det er ingen grunn til at kvinner skal jobbe med arbeidstøy eller personlig verneutstyr som ikke er tilpasset damekroppen. Arbeidsklær skal aldri være en begrensning når man velger yrke, sier Karoline Klatran. 

- Et stadig større antall kvinnelige håndverkere sender ut et viktig signal til alle kvinner som vurderer å jobbe i bransjen, avslutter markedssjefen.

PERSONLIG VERNEUTSTYR: De siste årene har det blitt et større utvalg av arbeidsklær spesiallaget for kvinner.